Netizen G3ram Tengok Video Tular Dua Budak Kecil Selamba His4p V4pe

Netizen G3ram Tengok Video Tular Dua Budak Kecil Selamba His4p V4pe

Tak lama dulu kec0h bila video ibu bapa bagi anak dorang yang baru berusia 2 tahun his4p r0kok elektronik, sekarang tular lagi video di media sosial menunjukkan dua budak lelaki masih kecil selamba his4p v4pe dekat luar rumah. Dalam video yang tular itu, dilihat salah seorang budak lelaki memakai baju putih sedang menghis4p v4pe sebelum memberikan pod itu kepada seorang lagi budak lelaki.

Individu yang merakamkan kejadian itu kedengaran menanyakan kanak-kanak tersebut dari mana dia dapat v4pe tersebut. Budak memakai baju putih itu menjawab yang v4pe tersebut yang dikatakan bernilai RM500 itu dibelinya sendiri hasil dari duit yang dikumpul.

Tak cukup dengan itu, budak tersebut turut kedengaran memberi alasan: Dari his4p r0kok baik his4p v4pe.” Sebelum beredar, individu yang merakam video tersebut turut meminta agar budak-budak tersebut berhati-hati. Baik-baik tau, kau kena t4ngkap kang.”Menurut Harian Metro, gej4la menghis4p v4pe ini semakin diterima masyarakat sehingga berj4ngkit kepada kanak-kanak.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Mohamad Haniki Nik Mohamed mengatakan, tinjauan yang dibuat oleh Tembakau dan Rokok Elektronik dalam kalangan Remaja Malaysia menunjukkan terdapat 19.1% remaja berusia dari 10 hingga 19 tahun pernah menggunakan r0kok elektronik. Lebih membimbangkan lagi, 46.5 peratus daripada mereka mencuba r0kok elektronik buat pertama kali sebelum usia 14 tahun.

“Sebanyak 10.6 peratus daripada mereka melaporkan pernah ditawarkan r0kok elektronik manakala 7.9 peratus ditawarkan cecair untuk r0kok elektronik secara percuma.” Tak cukup dengan itu, netizen yang melihat video ini turut menzahirkan rasa bimb4ng dan turut menyalahkan promosi vape yang dibuat oleh selebriti-selebriti di Malaysia hingga boleh mempengaruhi kanak-kanak.

 

 

Sumber : majalah harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*