Kucing Beri Reaksi Pelik, Rupanya Ada Haiwan Tidak Berkaki

Kelakuan pelik kucing yang tidak seperti kebiasaan telah menyɛlamatkan sebuah keluarga daripada ancẫman bahẫya haiwan tidak berkaki dan berbḭsa.

Lantas kejadian itu, Komander Operasi Balai Bomba Penyelamat (BBP) Endau, PBK II Mohd. Supian Yahya berkata, seramai sembilan anggota dihantar ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan khidmat khas menẫngkap ular itu pada pukul 11.02 pagi.

Cṳriga dengan reaksi anɛh kucing peliharaannya itu membuatkan tuannya sedar kehadiran ulẫr tedung selar sepanjang 2.5 meter di Felda Lembaga Batu 5, Jalan Endau-Mersing.

“Melihat keadaan itu pengadu cuba memeriksa kawasan bilik air dan mendapati terdapat seekor ular tedung selar berada di belakang sebuah baldi dalam bilik air terbabit.

“Kami dimaklumkan pemilik rumah bahawa kejadian itu disedari selepas mereka melihat reaksi pelik seekor kucing yang dibela berhampiran bilik air rumah berkenaan.

“Bomba kemudian mengambil masa lapan minit menangkẫp reptilia itu menggunakan dua penjɛrut kerana ular tersebut besar yang dianggarkan panjangnya 2.5 meter,” katanya ketika dihubungi.

“Kita juga minta agar orang ramai jangan sesekali menangkap ular yang ditemukan kerana bimbang akan kesɛlamatan diri, sebaliknya terus hubṳngi pihak penyɛlamat,” katanya.

Mohd. Supian turut menasihatkan orang ramai agar tidak mengambil tindakan sendiri sekiranya menjumpai haiwan berbisẫ seperti itu terutama ular dan segera menghubungi pasukan b0mba atau talian kecɛmasan 999 tanpa menangkap sendiri haiwan tersebut.

“Ini kerana pernah berlaku kejadian apabila pihak bomba sampai ular yang ditemukan pada awal itu telah menghilangkan, jadi usaha mencari reptilia itu akan mengambil masa.

“Kita minta juga agar pengadu mengẫwasi dan memerhatikan lokasi ular sementara menunggu kehadiran pihak bomba.

Sumber: infokini

Leave a Comment

error: Content is protected !!