Raja, PM Jepun Tiada Keistimewaan Di Atas Jalan Raya Jika Bertembung Dengan ‘VIP’ Ini

Apakah yang berlaku apabila konvoi Maharaja Jepun bertemu dengan ambulans?

Terdapat meme yang tersebar luas rakyat Malaysia. Ia menunjukkan empat kenderaan di persimpangan jalan.

Kereta polis, ambulans, trak bomba dan kereta menteri. Persoalannya ialah kenderaan manakah yang mempunyai keutamaan untuk jalan?

Ia satu tanda tanya, walaupun kebanyakan akan mengatakan kereta menteri akan diberikan terus.

Pada Jun 2019, Maharaja Jepun Naruhito sedang menjalankan tugas rasmi pertamanya di luar Tokyo bersama Maharani Masako, selepas menaiki takhta.

Konvoi maharaja sedang menuju ke bandar Nagoya di Aichi, untuk menghadiri Festival Penanaman Pokok Kebangsaan tahunan – salah satu daripada 4 acara kebangsaan utama (pemeliharaan hutan, sukan, budaya, kesihatan lautan) yang perlu dihadiri oleh maharaja.

Konvoi Maharaja Naruhito berundur ke tepi untuk membiarkan ambulans berlalu.

Peristiwa itu dengan cepat menjadi tular di Jepun bukan kerana penanaman pokok, tetapi kerana gambar Toyota Century maharaja dan konvoi iringan berhenti untuk memberi laluan kepada ambulans datang dari belakang untuk maju ke hadapan, dengan  dengan cepat tular di media sosial.

Kini, Jepun mungkin mempunyai reputasi yang lebih baik untuk pemandu yang mematuhi peraturan lalu lintas jalan raya tetapi mereka juga mempunyai pemandu yang tidak memberi laluan kepada ambulans.

“Maharaja memberi laluan kepada ambulans, dan kami masih mempunyai orang bodoh yang enggan berbuat demikian,” dengan cepat menjadi satu trend.

Terdapat juga video lama konvoi maharaja diminta berhenti di persimpangan silang, manakala polis melambai-lambaikan di tengah jalan raya untuk memberi laluan kereta perubatan.

Polis dan pegawai keselamatan menghentikan konvoi maharaja, membuka laluan untuk kereta perubatan bergerak ke hadapan.


Kereta perubatan itu, yang dikenali sebagai ‘kereta doktor’ sebenarnya bukan kereta peribadi doktor atau ambulans tetapi kereta penumpang milik hospital, digunakan untuk mengangkut kakitangan perubatan ke lokasi yang memerlukan kepakaran perubatan segera. Walaupun ‘kereta Doktor’ tidak membawa mana-mana pesakit, ia diberi keutamaan yang sama seperti ambulans.

Mengenai konvoi menteri, menteri Jepun tidak menikmati keistimewaan meminta orang luar polis menghentikan lalu lintas melainkan jika ada lawatan ke negara asing.

Malah konvoi perdana menteri perlu mematuhi peraturan lalu lintas serta mematuhi norma tempatan seperti lampu kecemasan dikelipkan dua kali untuk memohon maaf atas gangguan / berterima kasih kepada kenderaan di belakang kerana memberi laluan.

Jika berlaku kesesakan, Perdana Menteri perlu menunggu giliran. Walaupun Menteri harus ada ‘guard’ yang akan keluar dari tingkap kereta pengiring, melambai-lambai dan meniup wisel untuk memperlahankan lalu lintas seketika, kata kunci ‘perlahan’ dan ‘sebentar sahaja,’ berbanding menghentikan lalu lintas.

Konvoi Perdana Menteri Kishida dalam lalu lintas.

 

Bukan bertujuan untuk memuji Jepun. Itu Jepun, ini Malaysia. Kita ada budaya dan cara kita sendiri.

Sumber : Wapcar / FB / YT

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit Media

Leave a Comment

error: Content is protected !!