Riuh Satu Kelas!, “Kalau Ada Nak Cium, Tak Boleh!” Mudah Cara Cikgu Ini Didik Murid Sentuhan Tidak Selamat

“Kalau Ada Nak Cium, Tak Boleh!” Mudah Cara Cikgu Ini Didik Murid Sentuhan Tidak Selamat

Jen4yah s3ksual yang semakin berleluasa menimbulkan kebimbangan dalam kalangan ibu bapa dan juga pendidik. Isu ped0filia yang menular sejak akhir-akhir ini juga menarik perhatian semua pihak termasuk ibu bapa dan pendidik.

Anak yang masih kecil, sudah tentu memerlukan pendekatan yang berbeza untuk memberikan pendidikan s3ksual ini.

Malah bukan mudan untuk mendidik anak untuk mengelak daripada gangguan s3ksual. Ini bagi memberi kesedaran kepada kanak-kanak bahawa perbuatan itu adalah salah.

Jika sebelum ini anak-anak kecil tidak tahu bahawa ‘s3ntuhan’ mana yang boleh dan tak boleh, jadi dengan pendudukan s3ksual ini amat penting untuk memastikan keselamatan anak pada setiap masa walau di mana mereka berada.

Menarik dengan perkongsian video yang dipaparkan oleh seorang guru menerusi facebooknya, Ferdy Cikgu Celebrity menunjukan cara untuk mendidik anak-anak kecil mengenai pendidikan s3ksual.

Dalam video berkenaan, Cikgu Ferdy menggunakan carta anggota badan dan menghuraikan dengan cara penyampaian yang menarik.

Malah, bahasa yang digunakan ringkas dan mudah untuk difahami oleh kanak-kanak.

“Luc4h itu maksudnya memegang bahagian s3nsitif.”

“Kalau ada orang nak cium, tak boleh!”

“Mana boleh peg4ng dada kita.”

Dalam pada itu, dia menunjukkan aksi tanda ‘tidak boleh’ sambil diikuti oleh murid-murid di kelasnya. Kelihatan, muridnya memberikan perhatian dalam sesi pembelajarannya.

Moga video ini menjadi manfaat untuk ibu bapa mendidik anak-anak mengenai bahagian yang tidak boleh di sentuh.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Cikgu Ferdi / Keluarga

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!