Ibu Tunggal Ini Sanggup Mengambil Upah Bekerja Sebagai Tukang Memotong Rumput demi Sara Anak2nya

Ibu Tunggal Ini Sanggup Mengambil Upah Bekerja Sebagai Tukang Memotong Rumput demi Sara Anak2nya

Wanita gigih terbabit, Salbiah Tamby, 54, bagaimanapun buntu memikirkan nasibnya selepas mesin rumput lama dimiliki mengalami keros4kan serius dan memerlukan kos tinggi untuk baik pulih.

Kisah yang berlaku di negeri Melaka, seorang ibu menyara enam anak hasil pendapatan dengan mengambil upah memotong rumput. Itu cabaran dilalui seorang ibu tunggal yang terpaksa berhempas pulang bagi memastikan semua anak-anaknya tidak kelaparan.

Katanya dia mula mengambil upah memotong rumput di sekeliling kediaman penduduk sekitar Tangga Batu dan Pantai Kundor, Tanjung Kling di sini, sejak 3 tahun lalu.

Kesengs4raan itu bertambah p3rit berikutan kurangnya pelanggan mendapatkan khidmatnya sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 sejak awal Jun lalu hingga sekarang.

Kesukaran dilalui ibu enam anak berusia antara 15 hingga 29 tahun itu diberi perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Kundor, Datuk Nor Azman Hassan apabila Salbiah diberikan mesin rumput baharu dan sumbangan makanan semalam/

“Bagaimanapun, mesin rumput ini rosak dua minggu lalu. Kos baik pulihnya memerlukan belanja besar sedangkan saya tidak mampu.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada Datuk (Nor Azman) kerana sudi membantu saya terus berusaha mencari rezeki untuk anak-anak,” katanya.

Salbiah berkata, setiap kali dia menggunakan tulang empat kerat untuk memotong rumput, dia menerima upah antara RM50 hingga RM100 bergantung kepada keluasan kawasan yang dimesin dan keadaan rumput dipotong.

“Saya amat kagum dengan semangat tinggi yang ada pada Salbiah berjuang meneruskan kelangsungan kehidupan dalam keadaan serba kekurangan.

Nor Azman berkata,dia berdoa Salbiah dimurahkan rezeki dan mampu menjalankan tugas memotong rumput dengan lebih cekap sejajar dengan keupayaan tinggi mesin berkenaan.

Sumber: imuslimnetwork.com

Leave a Comment

error: Content is protected !!