Frostbite Menyebabkan Kucing Ini Kehilangan Anggota Badan Dan Kini Dia Memiliki Anggota Tiruan

Di Siberia, Rusia musim sejuk boleh menjadi sangat keras, suhu boleh turun ke paras terendah yang teruk (-60°c). Malah musim panas di negara ini boleh dibayangi oleh hujan dan sedikit salji.

Itulah sebabnya orang ramai perlu bersedia untuk membantu mereka melalui bulan sejuk dan gelap yang melampau. Namun, tidak semua haiwan begitu tabah dan boleh bertahan melalui cuaca buruk.

Ryzhik juga dikenali sebagai Halia atau Redhead) ditemui di Tomsk, sebuah bandar di Siberia ketika suhu minus 40 darjah Celsius. Cakarnya mengalami kesejukan yang teruk dan berkembang pesat gangren sehingga doktor haiwan tidak mempunyai pilihan selain memotong kesemuanya. Pemilik baru Ryzhik memutuskan untuk membawanya ke klinik di Novosibirsk supaya mereka boleh memberikannya empat cakar prostetik walaupun pada hakikatnya dia telah kehilangan semua anggota badannya.

Klinik itu memasang kaki tiruan menggunakan tomografi komputer dan pemodelan 3D yang canggih. Anggota badan ini akan menjadi yang paling selesa untuk kucing.

Dia tidak dinafikan kucing pertama di dunia yang menjalani pembedahan sedemikian, kata pakar bedah Sergey Gorshkov. Anggota badan telah bersambung sepenuhnya dengan kulit dan tulang. Tisu tulang tumbuh di dalam bahagian span anggota badan yang memasuki badan.

Kami mendapat keputusan yang baik. Walaupun sebahagian anggota badan telah dipotong, kami dapat mengekalkan fungsinya.

Seperti yang ditunjukkan dalam video, dia masih belum berlari atau berjalan dengan yakin, tetapi ia adalah hari-hari awal, dia membiasakan diri untuk berjalan bersama mereka pada masa hadapan.

Tonton video tentang Ryzhik di bawah:

Leave a Comment

error: Content is protected !!