Pαlαng Sαlinαn IC, EIαk Kad PengenαIαn DisαIahguna

Hal asαs yang perlu kita sediakan semasa berurusan sesuatu adalah kad pengenalan. Boleh dikatakan segala urusan rasmi wajib mengemukakan kad pengenalan.

Sama ada ia digunakan bagi tujuan permohonan kerja,pinjaman bank atau sebagainya hatta membeli simkad pun perlu kemukakan kad pengenalan.

Selain sebagai kad menunjukkan kita warganegara,ia merupakan aset kita yang paling berharga yang perlu kita lindungi dan dokumen wajib kita jaga bagi mengeIαkkan saIαh guna pihak tertentu termasuk kegunaan untuk melakukan jenayαh.

Secara umum,biasanya kita akan memberi salinan kad pengenalan tanpa tanda pada salinan tersebut.

Sebenarnya cara kita itu saIah dan sangat berbahaya jika ada penipuan sekaligus menjerumuskan identiti kita sebagai bahan jenαyah. Kad pengelanan yang telah difotostat juga perlu dijaga atas factor keseIamatan dan saIah guna.

Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) melalui Iaman sosiaI rasmi(FB) telah memuat naik peringatan kepada orang awam dan juga garis panduan bagi meIindungi pengenalan diri apabila diminta pihak tertentu.

Cara panduan yang diberi apabila ada pihak yang meminta salinan adalah dengan membuat palang dua garisan lurus pada dokumen tersebut dan tulis tujuan atau untuk apa urusan dokumen tersebut.

Sumber: FB Jabatan Pendaftaran Negara

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!