Bomba Pesan Elak Buat 3 Perkara Ini Jika Nampak Ular Dalam Rumah

Bomba Pesan Elak Buat 3 Perkara Ini Jika Nampak Ular Dalam Kediaman

Bila terbaca kejadian ular masuk rumah, bersembunyi bawah katil, celah tandas atau dapur memang menakutkan kita. Tapi pada masa yang sama ia memberi kesedaran supaya kita lebih berhati-hati dengan haiwan berbisa ini.

Supaya haiwan ini tidak masuk di rumah atau berlindung di kawasan kediaman kita ada beberapa langkah yang perlu kita lakukan;

1. Bersihkan longgokan sampah

Elak kawasan rumah sama ada dalam atau luar rumah ada longgokan sampah, barang-barang terbuang, daun kering dan sebagainya. Lokasi ini berpotensi jadi tempat perlindungan ular. Tempat sejuk dan kering begini memang jadi kesukaan haiwan ini.

2. Pangkas tanaman yang merimbun

Tanaman merimbun seperti pandan berpotensi menjadi tempat persembunyian ular tanpa kita sedari. Jika ada tanaman begini, kemaskan jangan biar merimbun. Tebas juga semak samun yang ada sekitar rumah.

3. Tutup lubang yang ada di rumah

Lubang saliran, bumbung juga berpotensi menjadi laluan masuk ular ke dalam kediaman. Perasan tak, nenek-nenek kita dahulu tutup lubang bawah pintu dengan kain atau lidi penyapu, tujuannya untuk menghalang ular dari masuk rumah. Begitu juga pada bahagian bumbung. Ia antara tempat atau lalun masuk ular juga.

4. Pastikan rumah sentiasa harum

Sifat ular tak suka akan bau-bau yang menyegat kerana ia akan mengancam deria baunya. Bila deria bau ular tercemar, ia akan sukar untuk mengesan keadaan persekitarannya.

5. Bersih dari tikus dan katak

Ular bukanlah binatang yang bersarang. Ia akan beralih mencari tempat yang ada sumber makanannya, jadi pastikan kediaman anda tiada ada stok makanan ular seperti tikus dan katak. Lagi banyak tikus dan katak di kediaman, lebih lama ulara akan berada di situ. Bila sumber makanan dah habis, baru ular berpindah ke tempat lain.

6. Pelihara kucing

Ular akan menghindari haiwan-haiwan yang suka mencakar seperti ayam, kucing dan sebagainya. Kerap kali kita lihat kucing berlawan dengan ularkan? Selalunya kucing yang menang. Namun ia bergantung kepada saiz ular yang menyerang. Tapi paling tidak, kucing kita boleh beri amaran kalau dia tak berupaya untuk lawan ular tersebut.

7. Gertak ular

Ular akan terasa terancam apabila ia diganggu. Bila terlalu kerap ancaman, ia akan tidak berasa selesa dan akan segera kaluar dari kawasan rumah. Gunakan alat seperti mesin rumput, blower dan sebagainya di kawasan yang anda rasa berpotensi menjadi kawasan perlindunggan dan sarang ular. Itu antara kaedah untuk gertak ular yang mudah untuk anda cuba.

8. Tabur sulfur/ belerang

Ada orang kata petua ini hanya mitos namun ada juga yang kata berkesan. Tabur saja keliling kediaman dengan serbuk belerang ini. Ia boleh dibeli di kedai hardware tapi ketika menabur pakai sarung tangan sebab sifat sulfur yang panas boleh merosakkan kulit yang tersentuhnya.

Kalau ular masuk rumah JANGAN buat perkara ini

Tapi sekiranya tetap berlaku kejadian rumah dimasuki ular, sebaiknya kita ikut saranan daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat tentang cara yang betul untuk mengendalikan haiwan berbisa.

Jika ular masuk kediaman JANGAN :

  • Cuba untuk menangkap ular jika tiada kemahiran.
  • Cuba untuk mencederakan dan menghalau ular dengan peralatan.
  • Cuba menghalau menggunakan peralatan.

Apa yang anda perlu lakukan?

1. Hubungi 999 demi mendapatkan bantuan .

2. Memerhatikan gerak geri dan arah ular bergerak.

3. Tutup pintu dan tingkap bagi mengelakkan ular keluar.

4. Arahkan ahli keluarga atau penghuni rumah untuk segera keluar.

5. Kurangkan bergerak di hadapan ular.

6. Kenal pasti jenis ular, panjang, warna serta corak dibadanya.

7. Berikan maklumat yang tepat kepada pasukan penyelamat.

Sumber: Jabatan Bomba dan Penyelamat

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit

Leave a Comment

error: Content is protected !!