Dijaga Oleh Нero Veterinar Yang Menyelamatkan Kucing Ini Selepas Terbakar Teruk Dalam Kebakaran Hutan

Jururawat veterinar yang membantunya hidup dan membuat pemulihan yang ajaib telah mengambil anak kucing kecil yang comel yang mengalami melecur mengerikan dalam kebakaran. Apabila pegawai polis menemui haiwan berusia tujuh minggu itu terbaring di jalan di sebelah unggun api, ia diberi peluang terhad untuk hidup.

Pada 15 September, dia dibawa ke Pusat Veterinar Pride di Derby untuk menjalani pembedahan bagi memelihara mata dan merawat lukanya. Anak kucing itu, bagaimanapun, terselamat dengan menakjubkan, dan jururawat veterinar Jenni Gretton sangat kagum dengannya sehingga dia memulakan usaha mengumpul dana dalam talian untuk membantu membayar rawatannya.

Jenni, 32, mengambil kucing itu, yang digelarnya sebagai ‘Kucing Api’, kerana tiada siapa yang mahu menyesuaikannya.

“Ia berbau seperti roti hangus kerana ia mempunyai luka bakar berskala besar,” kata Jenni, dari Mickelover, Derbyshire. Telinga dan misainya turut terbakar dan rambutnya melecur sepenuhnya.

“Seluruh mukanya terbakar, dan matanya menjadi hitam sepenuhnya.” Telinganya melekat pada bahagian atas kepalanya, dan dia mengalami kesakitan yang amat sangat.

“Penampilannya merosot beberapa hari kemudian apabila kulit mukanya mula mengelupas – kulit mukanya mengelupas selepas beberapa hari.”

“Dia masih kecil dan lemah, dan dia enggan berbuat apa-apa. Kami memberi dia cecair kerana kami tidak tahu sama ada dia boleh makan atau minum, tetapi kami tidak fikir dia akan berjaya. Sukar untuk memutuskan sama ada untuk meneruskan rawatan atau tidak.” Kami memutuskan untuk mencubanya. Pada masa itu, kami tidak jelas apa yang perlu dilakukan kerana kami tidak pernah melihat anak kucing yang dibakar seteruk itu sebelum ini. Kami tahu dia sangat tidak selesa dan dia berisiko mendapat jangkitan atau tidak boleh bernafas dengan betul.”

Tetapi, kerana kami ingin memberi peluang, kami memulakan ubat penahan sakit.

“Matanya terbakar. Saya membasuh mukanya dan mencuci matanya untuk melihat betapa teruknya kecederaannya. Bibirnya melecur sepenuhnya, hingga ke giginya. Dia kelihatan baik untuk beberapa hari. Tingkah lakunya telah bertambah baik secara dramatik dari semasa ke semasa.
“Oleh kerana tiada sesiapa yang keluar untuk mencarinya, saya keluar secara sukarela untuk membawanya pulang.”

“Kami masih tidak tahu siapa pemiliknya, apa yang berlaku kepadanya, atau sama ada ia berniat jahat atau tidak.”

“Mungkin mereka tidak memanggilnya kerana mereka tidak fikir dia akan berjaya melalui kecederaannya. Selepas tujuh hari, saya membawanya pulang, dan rambutnya mula gugur. Saya membasuhnya dan menyapu vaseline pada lukanya sepanjang hari. Kulitnya mula mengelupas dari muka, hidung dan lubang hidungnya, kata DayliStar.

dengan segala trauma yang dilalui, dia cukup tenang dan penyayang. Anak kucing yang cantik ini akan tinggal bersama saya selama-lamanya dan akan menjadi keluarga saya sepanjang hidup saya kata doktor haiwan.

Jenni, suaminya Phil Gretton, 42, dan anak lelaki mereka Jude yang berusia dua tahun kini tinggal bersama kucing itu.

“Apabila anak saya melihatnya, dia serta-merta menggelarnya Kucing Api,” jelasnya. Kami cuba memanggilnya sesuatu yang berbeza, tetapi ia kekal.

Leave a Comment

error: Content is protected !!