Orang situ dah pesan jangan hulur tangan kat Orang Utan. Yang ko gatai nak test buat apa. Sekali ini Terjadi.

Orang situ dah pesan jangan hulur tangan kat Orang Utan. Yang ko gatai nak test buat apa. Sekali ini Terjadi.

Pada tahun 1996, haiwan itu dibahagikan kepada dua spesies iaitu orang utan Borneo (P. pygmaeus sebanyak tiga subspesies) dan orang utan Sumatera (P. abelii). Pada bulan November 2017, dilaporkan bahawa spesies ketiga orang utan telah dikenali pasti iaiti orang utan Tapanuli (P. tapanuliensis).

Orang utan adalah tiga spesies beruk besar yang berasal dari Malaysia dan Indonesia. Haiwan itu kini hanya terdapat di hutan hujan Borneo dan Sumatera sahaja. Dikelaskan dalam genus Pongo, orang utan pada asalnya dianggap sebagai satu spesies sahaja.

Seorang lagi lelaki kawan kepada lelaki itu cuba untuk menolong kawan nya itu. Tapi dengan penuh berhati-hati. Sebab takut orang utan itu pulak menarik kawan nya itu. Dalam masa ketakutan tapi dia ingin menolong kawan dia untuk lepas dari orang utan itu.

Seorang lelaki cuba menghulurkan tangan untuk bermain-main bersama sekor orang utan. Namun lain pulak yang jadi. Orang utan menarik baju lelaki itu dengan sekuat hati dan memeluk kaki lelaki tu dengan sangat lah kuat.

Dan kawan nya itu menarik dengan sekuat tanaga nya. Akhirnya terlepas juga dari pelukkan orang utan itu.

Sumber: imuslimnetwork.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!