Binatang Juga Ada Belas Kasihan, Monyet Tak Putus Asa Cuba Selamat Anak Kucing, Ini Yang Dia Buat

Binatang Juga Ada Belas Kasihan, Monyet Tak Putus Asa Cuba Selamat Anak Kucing, Ini Yang Dia Buat

Berasa kasihan dengan kucing itu, monyet itu turun ke dalam perigi dan cuba menolong kucing itu keluar.

Sebuah video menunjukkan adegan bergerak. Dalam video pendek itu, kelihatan seekor monyet sedang duduk di tepi perigi cetek. Dilihat dari tingkah lakunya, monyet itu kelihatan resah dan beberapa kali melihat ke dalam perigi. Rupa-rupanya dalam perigi itu ada seekor kucing yang terperangkap.

Sebagai makhluk sosial, manusia mempunyai rasa simpati dan empati terhadap seseorang yang mengalami kesulitan. Namun ternyata rasa prihatin ini bukan sahaja dirasai oleh manusia. Beberapa insiden merakamkan detik seekor haiwan cuba membantu. Seperti detik berikutnya.

Nasib baik ada budak perempuan tolong keluarkan kucing tu. Selepas diangkat keluar dari perigi kucing itu dilihat sedang dipeluk oleh monyet tersebut.

Berasa kasihan dengan kucing itu, monyet itu turun ke dalam perigi dan cuba menolong kucing itu keluar. Namun, monyet itu mengalami kesukaran kerana tidak mampu mengangkat kucing malang itu.

Netizen kagum dengan sikap monyet yang mempunyai rasa prihatin yang tinggi apabila melihat seekor kucing terperangkap dalam perigi.

Video yang dimuat naik @memol_wildlife_ itu telah ditonton sebanyak 98 ribu tontonan dan dibanjiri pelbagai komen daripada pengguna Instagram.

Menariknya, ada segelintir netizen yang jengkel dan kesal kerana perakam video terpaksa menunggu lama untuk membantu kucing tersebut.

Sumber: imuslimnetwork.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!