Kucing Suka Melihat Dan Bermain Dengan Kotak. Macam budak Main Khemah.

Kucing Suka Melihat Dan Bermain Dengan Kotak. Macam budak Main Khemah.

Untuk pengetahuan anda, kucing secara semula jadi mempunyai sifat ingin tahu. Apabila sesuatu yang baharu muncul dalam persekitaran mereka, mereka akan menyiasatnya untuk menentukan sama ada ia sel4mat ataupun ia berisik0 kepada mereka.

Mengapa kucing sangat menyukai kotak? Selain gemar mengejar lampu las3r dan menjadi aktif apabila anda menyuluh cahaya laser di lantai, kucing turut akan seronok sekiranya mereka melihat kotak. Ia mungkin pada asasnya, kotak adalah tempat yang selamat dan selesa untuk kucing berehat.

Apa Yang Kucing Nampak Pada Kotak?

Selain itu, kotak juga mungkin membuatkan kucing anda berasa selesa untuk duduk di dalamnya tanpa dig4nggu oleh haiwan atau manusia lain. Lebih-lebih lagi apabila mereka sedang tertek4n atau mendapati terdapat perubahan persekitaran di rumah mereka. Jadinya, dengan menyembunyikan diri, kucing berpendapat mereka akan lebih mudah untuk melihat dan beradaptasi dengan sekeliling.

Seperti yang anda tahu, seperti harimau, kucing merupakan haiwan pemangs4. Oleh itu, apabila melihat kotak, mereka mendapati bahawa ruang tertutup dan terkurung itu adalah sesuai untuk mereka bersembunyi atau menunggu untuk menyer4ng mangs4.

Mengapa Kucing Menyukai Kotak Tetapi Tidak Suka Duduk Di Dalam Sangkar?

Malah, disebabkan kotak adalah peneb4t, maka kucing lebih suka berada di dalamnya kerana ia adalah lebih sejuk. Jadinya, mereka akan lebih selesa untuk berehat dan tidur di dalamnya.

Banyak kucing membenci sangkar kerana mereka merasakan ia adalah ruang yang terhad dan tempat yang mengurvng mereka. Ada sesetengah sangkar kecil sering digunakan untuk membawa kucing mereka ke doktor haiwan. Jadinya, mereka akan berasa gus4r dan risau sekiranya dikurung di dalam sangkar.

Tetapi mengapa kucing sangat membenci sangkar?

Terdapat petua yang boleh anda praktikkan untuk memudahkan kucing anda masuk ke dalam sangkar mereka. Caranya, anda boleh menyediakan item seperti kotak, mainan, tempat makanan di dalamnya. Ia sedikit sebanyak dapat menjadikan pengalaman kucing di dalam sangkar lebih baik.

Oleh itu, untuk membantu kucing anda menyukai sangkar, anda perlu menukar perkaitan negatif itu menjadi pos1tif. Jadikan kucing anda melihat sangkar sebagai ruang yang selesa dan sel4mat dan jadikan pengalaman kucing anda semasa mengembara di dalamnya sep0sitif mungkin.

Sekiranya, Kucing Anda Tidak Menyukai Kotak?

Letakkan selimut lembut dan beberapa mainan kegemaran kucing anda di dalam kotak. Anda boleh menyembur selimut mereka dengan ferom0n yang menenangkan untuk membuatkan mereka berasa lebih selesa.

Jika kucing anda tidak mahu tidur di dalam kotak, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan ia sel4mat dan selesa.

Selain itu, kucing juga suka berada berdekatan dengan keluarga mereka, jadi biarkan kotak itu di kawasan rumah yang biasa anda lepak, seperti ruang tamu, dapur atau bilik tidur.

Sumber: imuslimnetwork.com

Leave a Comment

error: Content is protected !!