Berjaya Kembangk4n IsIam Di Jepvn Dan Blna Masjid Sendiri, Pem3rgian Pendakwah Ini Mendapat Perh4tian Org Ramai

Baru sahaja dikejvtkan dengan ber1ta pemergi4n tokoh ulama’ Ustaz Abu Hassan Din, kini terima pula khabar berita pem3rgian seorang t0koh musl1m warga Jepun yang telah memberi banyak sumbangan terhadap penyeb4ran dan pembangunan isIam di negara Jepun.

Diberi nama Mahdy akira Hamanaka, beliau amat dikenali dik4langan penduduk musl1m di Jepun dan juga rakyat malaysia disana. Beliau juga amat menyukai negara Malaysia bahkan fasih berbicara dalam bahasa Melayu. Pem3rgi4n beliau merupakan satu kehil4ngan yang besar bagi penduduk muslim disana.

Selain itu, beliau juga merupakan satu-satunya warga Jepun yang berjaya mend1rikan masjid beliau sendiri yang dikenali sebagai masjid Niihama.Mendapat hid4yah ketika berusia 19 tahun untuk menganut islam, dia kemudiannya mengambil keputusan untuk belajar di sekolah pondok yang terletak di Kuala Selangor.

Seterusnya, bel1au meny4mbung lagi peng4jian sehingga ke Mes1r, menjadikan dirinya sebagai salah seorang pend4kwah paling awal membantu mengembangkan IsIam di Jepun. Malah kebanyakkan saudara baru di Jepun, mendapat bantuan dan bimbangan daripadanya untuk meme1uk IsIam, membuatkan mereka begitu terkes4n dengan pem3rgiannya.

Selain dari berdakwah, beliau juga mempunyai m1nat dalam sukan badminton dimana dia turut membantu dalam hubungan antara Malaysia dan Jepun dalam sukan tersebut. Mari kita sama-sama berdoa dan semoga arw4h di temp4tkan di k4langan orang-orang yang berim4n.

Sumber: coretannasihat / trending101news

Leave a Comment

error: Content is protected !!