Anak kucing kel4paran ses4t tengah jalan, ny4ris dil4nggar l0ri 5 tan. Nasib baik ada akak ni.

Anak kucing kel4paran ses4t tengah jalan, ny4ris dil4nggar l0ri 5 tan. Nasib baik ada akak ni.

Menurut Ibrisam Wossali, dia dan anak perempuannya terkejvt t4tkala melihat kucing comel itu di tengah jalan, malah cukup ris4u sekiranya ia dil4nggar k3nderaan yang l4lu-l4lang.

Hasrat seorang wanita untuk membeli barang dapur dengan anaknya terb4ntut g4ra-g4ra seekor kucing yang ditemvi di tengah j4lan raya.

“Ini kisah saya jumpa anak bvlus berada di tengah-tengah jalan yang sibvk. Pada masa saya dan anak perempuan sampai di tempat kej4dian, kami ber4sa terkejvt dan terg4mam apabila ternampak anak bvlus berada di tengah-tengah jalan raya.

Ujar wanita itu, dia terus meny3lamatkan anak kucing berkenaan dan meng4mbil keputusan untuk membawa ia pulang ke rumahnya.

“Pada masa yang sama lalu sebuah lori lima tan. Alhamdulillah anak bulus selamat walaupun nyar1s kena l4nggar tadi. Mungkin anak bulus ni terj4tuh dari kereta yang sedang bergerak.

Kucing ini ditemui bersendirian di atas jalan raya.

“Saya ambil dan terus bawa balik ke rumah. Anak bulus ni saya 4nggarkan baru berusia sebulan lebih umurnya,” ujarnya menerusi Facebook.

“Biasalah apabila kita parking kereta dekat rumah, anak-anak bulus suka duduk dan bermain dalam enjin kereta. Niat untuk pergi beli barang-barang dapur saya b4talkan sahaja.

Semoga anak bulus ni membesar bersama adik-adik angkatnya di samping ibu angkatnya, Kelabu.

Menurut wanita itu lagi, dia sudah mempunyai seekor kucing yang dikenali sebagai Kelabu di rumahnya.

Tambahnya, walaupun pada awalnya Kelabu suk4r menerima kehadiran kucing yang diselamatkannya, namun situasi itu mula berubah dua hari kemudian.

Kebetulan, Kelabu juga baru melahirkan empat ekor anak, beberapa hari sebelum kej4dian tersebut.

“Setelah dua hari barulah Kelabu terima kehadiran anak bulus dan beri perhatian. Kini Kelabu dah mula beri susunya dan mula m3njilat anak bulus ini,” ceritanya lagi.

“Kat rumah saya, ada ibu kucing (Kelabu) baru tiga hari beranak. Ada empat ekor anaknya. Pada pertemuan pertama Kelabu agak m4rah dan tak terima keh4diran anak bulus yang saya jumpa tu.

Kelabu yang baru melahirkan empat ekor anak kini mempunyai seekor lagi ‘anak angkat’ baharu.

“Alhamdulillah dah dapat emak angkat. Jika sebelum ini asyik men4ngis je. Saya beri susu pun dia kur4ng minum. Mungkin rindu kat mak dan adik beradiknya.

Menurut Ibrisam, dia gembira dengan situ4si itu, sekaligus mered4kan t4ngisan anak kucing berkenaan yang ditemui seb4tang k4ra di atas jalan raya.

“Terima kasih Kel4bu kerana sudi menjadi emak baru dan menjaga anak angkatnya dengan sepenuh kasih sayang,” ujar wanita itu lagi.

“Sekarang dah nampak ceria dan sentiasa berada di samping Kelabu. Semoga anak bulus ni membesar bersama adik-adik angkatnya di samping ibu angkatnya Kelabu.

Keadaan kucing ini ketika dibawa balik ke kediaman individu tersebut.

Rata-rata netizen turut menzahirkan rasa gembira dengan kisah tersebut, tak kurang juga yang mendoakan agar wanita itu dimurahkan rezeki atas sifat baiknya terhadap haiwan.

Kisah tersebut dikongsi menerusi group Facebook Kucing Sepahkan Apa Hari Ini? pada Ahad.

Sumber: imuslimnetwork

Leave a Comment

error: Content is protected !!