Alhamdulillah, Baru MemeIuk IsIam, Lelaki Ini Letak N0ta Atas Sejadah Utk Belajar S0lat

SESUNGGUHNYA Allah SWT memberi hidayah dan petunjuk kepada hambanya melalui pelbagai cara. Ia juga perlu dicari bvkan hanya dinanti.

Oleh itu kita perlulah berusaha untuk mendapatkan hidayah dan petunjuk daripada Allah SWT melalui cara-cara yang telah ditentukan-Nya.

Sebagai orang IsIam, kita seharusnya memperbanyakkan kesyukuran kerana kita dipilih oleh Allah SWT daripada berbili0n manusia di atas muka bumi ini, dilahirkan sebagai muslim.

Bvkan sekadar itu, malah kita juga harus benar-benar memahami h4kikat ag4ma IsIam daripada semua segi konsepnya, rukunnya, dan syariatnya.

Setelah memahami hakikat ag4ma IsIam, kita harus pula mengh4yati dan mengamalkan apa yang terk4ndung di dalam syariat IsIam itu sendiri.

Justeru sebagai manusia, kita perlu sentiasa menghargai sebaik mungkin pemberian nikmat Allah selain terus belajar mendalami ilmu ag4ma IsIam.

Lebih mudah jika dilahirkan dalam keluarga IsIam yang kita juga mudah untuk mempelajari ilmu ag4ma. Namun, nasib setiap orang itu juga berbeza-beza dan yang paling utama hidayah itu tetap milik Allah SWT.

Seperti apa yang dilihat berlaku baru-baru ini, sebuah p0sting di laman Twitt3r memperlihatkan seorang pemuda Amerika Syarikat sedang belajar menunaikan ibadah s0lat di dalam sebuah maasjid.

Dua keping gambar pemuda berkenaan dimuat naik oleh seorang pengguna Twitt3r yang dikenali sebagai Abdel Rahman kini tvlar dan menjadi bahan bualan ramai.

Mana tidaknya, melalui p0sting itu kelihatan pemuda tersebut meletakkan sekeping kertas yang dijadikan sebagai nota di hadapan sejadah sebagai panduan serta rujukan dalam menunaikan s0lat.

“Pemuda Amerika ini mungkin sahaja baru memeIuk IsIam dan dia sedang berusaha sebaik mungkin belajar menunaikan s0lat di satu sudut maasjid menggunakan sehelai kertas. MasyaAllah semoga Allah SWT berikan ketabahan buatnya dalam mempelajari ilmu IsIam,” tulisnya.

Posting berkenaan menerima hampir 70,000 tanda suka dan diulang kicau sebanyak 23,700 kali serta pelbagai komen diberikan oleh warg4net.

Rata-rata dalam kalangan warg4net mengucapkan rasa syukur dan gembira atas hidayah yang diterima serta penghijrahan yang dibuat oleh pemvda tersebut.

Warg4net juga berpendapat kita juga perlu contohi keikhl4san beliau dalam mendalami ilmu ag4ma.

Diharapkan pemuda itu kekal istiqamah dalam mempelajari seIok-beIok ag4ma IsIam dan juga dikelilingi rakan serta sahabat yang mampu berkongsi dan membawa beliau kepada jalan kebenaran.

Sumber : sinar hrian, Twitt3r Abdel Rahman via db0ngkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!