2 Tahun Tanam Pokok Lemon Tak Berbuah Tapi Bukan Main Lebat Buahnya Selepas Amal 4 Tip Ini

2 Tahun Tanam Pokok Lemon Tak Berbuah Tapi Selepas Amal 4 Tip Ini Bukan Main Lebat Buahnya

Bagi yang ada masalah yang sama mungkin boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Fairose Mohd Noor ini. Setelah 2 tahun tidak berbuah 4 cara berikut dipraktikkan hinggalah akhirnya pokok lemon yang ditanam kini meriah buahnya.

Khasiat lemon yang banyak untuk kesihatan menyebabkan ramai yang suka menanam pokok ini. Tapi malangnya ada pokok lemon yang ditanam dan dijaga tidak juga mengeluarkan hasil walaupun bertahun-tahun dibelai.


1. Pangkas ranting/cabang pokok lemon (Pemangkasan ini adalah untuk dapat cabang yang kukuh selain untuk tujuan produktiviti).

2. Gali lubang berhampiran pokok lemon (rujuk anak panah) dan masukkan sisa makanan/sisa dapur ke dalamnya. Bila penuh kambus kemudian gali pula lubang lain berhampiran pokok dan buat perkara yang sama.

3. Sambil itu sembur pokok lemon dengan cuka kayu pada daun dan batang. Cuka kayu ini berfungsi untuk melindungi pokok dari serangan perosak sambil menguatkan daya tahan pokok. Selang seli sembur cuka kayu dan baja Ezigrow.

BELI BAJA EZIGROW DI TEKAN SINI

4. Sesekali letak juga baja bakar.

Hasil 4 tip di atas pokok kini sentiasa ada buah malah sehingga sukar untuk dipangkas kerana sering berbunga.

Selamat mencuba!

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Fairose Mohd Noor Via VK

Leave a Comment

error: Content is protected !!