Demi ank Ummi Nazeera sanggup tolak tawaran berlakon yang libatkan masa panjang

Demi ank Ummi Nazeera sanggup tolak tawaran berlakon yang libatkan masa panjang

Naik turut perasaan m4rah, s3dih, dih1na lalu dikumpul menjadi kuat membuktikan yang wanita berusia 32 tahun ini seorang pelakon yang bukan calang-calang.

Masakan tidak, drama tersebut menjadi tul4r di mana-mana sahaja sehingga ke segenap platform media sosi4l lantas menjadi trending.

Watak Salina dalam drama bersiri Rindu Kasih sangat terkes4n dihati sesiapa sahaja yang menonton. Kisah penaniayaan seorang wanita oleh mentua

Pelakon Ummi Nazeera Anak Seni Hebat Masa Kini, Graduan Royal Melbourne Institute of Technology.

Ummi Nazeera

suami ditambah pula dengan penghayatan hebat oleh Ummi Nazeera membawa em0si bergelora sampai ke lubuk hati.

Jom kita teliti beberapa hal tentang pemilik nama penuh Ummi Nazeera Nur Hidayah binti Zainul Abidin ini.

1 . Ummi dil4hirkan pada tanggal 20 Ogos 1990 dan dia memiliki seorang abang yang dikenali sebagai Nazreem Musa.

2 . Ummi merupakan anak kepada ahli perniagaan wanita terkenal, Datuk Seri Maziah Musa.

3. Kampung halamannya terletak di Besut, Terengganu Darul Iman.

4. Tidak mengabaikan pelajaran, Ummi merupakan seorang graduan bidang perniagaan dari universiti awam terkenal di Australia iaitu the Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT).

5. Sewaktu terjun ke dalam dunia seni, Ummi tidak berhijab. Dia mula mengenakan hijab sewaktu berehat seketika dari dunia lakonan dek melanjutkan pengajiannya di luar negara.

Penghijrahannya ketika itu menjadi bualan dan mencetus inspirasi kepada ramai wanita.

Ummi Nazeera

6. Pelakon ini pernah tampil dalam filem seperti Hantu Kak Limah Balik Rumah, Hikayat Merong Mahawangsa, Pen4nggal dan Bisik Pada Langit. Siapa boleh lupa kepada watak Murni lakonannya dalam filem Pen4nggal, memang hebat!

7. Beliau pernah tercalon dalam kategori pelakon filem wanita terbaik pada Festival Filem Malaysia ke-24 dan Anugerah Skrin 2014. Kedua-dua pencalonan ini diterima menerusi watak Murni dalam filem Pen4nggal.

Ummi Nazeera

8. Ummi berk4hwin dengan Dr Mohd Izzar Anwari Abdul Khani pada 23 Julai 2017. Hasil perkongsian hidup, pasangan ini dikurniakan dua cahaya mata perempuan.

Ummi Nazeera

Walaupun baru berusia 32 tahun, namun langkah Ummi dalam dunia seni sudah melebihi sedekad. Boleh dikatakan dia antara pelakon masa kini yang memiliki karisma tersendiri sebagai anak seni. Tak sabar nak tunggu naskhah lakonannya yang akan datang!

Sumber : Keluarga

Leave a Comment

error: Content is protected !!