Temui Biri-biri Blacknose Valais – Biri-biri Paling Comel di Dunia Kelihatan Seperti Haiwan Sumbat (14 Gambar)

Dengan bulu putih gebu dan muka berbulu hitam, tidak sukar untuk melihat mengapa baka biri-biri paling comel di dunia mendapat anugerah Valais Blacknose.

Berasal dari negeri pergunungan Valais di Switzerland, makhluk gebu ini telah mengembangkan kot gebu tebal mereka untuk membantu mereka mengharungi musim sejuk Switzerland yang keras.

Kambing biri-biri ini berasal pada abad ke-15 dari wilayah Valais Canton di Switzerland, namun tidak diiktiraf sebagai baka sehingga tahun 1962

.

Tetapi bukan hanya bulu gebu dan wajah berbulu hitam misterius mereka yang telah menjadikan mereka reputasi mereka, mereka juga sangat mesra dan bergaul dengan manusia, tidak seperti kebanyakan baka biri-biri lain.

Biri-biri Valais Blacknose pada asalnya diternak untuk bulu, dan dengan cepat menjadi kegemaran; bukan sahaja kerana jumlah bulu yang disediakan tetapi juga rupa misteri dan perangai yang baik.

Malah, adalah perkara biasa bagi biri-biri Blacknose untuk dilayan seperti salah satu keluarga di kalangan petani di Switzerland, sama seperti anjing peliharaan yang disayangi.

Tetapi ini tidak eksklusif untuk Swiss Alps, orang di seluruh dunia telah menerima pakai biri-biri ini sebagai haiwan peliharaan.

Mereka telah menjadi biri-biri yang bergaya dan mendapat permintaan tinggi di seluruh dunia. Seperti yang dinyatakan, mereka membuat haiwan peliharaan yang hebat kerana sifat tenang dan perwatakan mereka yang mesra.
Ini adalah penampilan mereka, yang benar-benar membezakan mereka.

Muka, telinga, lutut, dan kaki mereka semuanya hitam, semuanya dikelilingi oleh bulu kerinting tebal. Dan seolah-olah itu tidak mencukupi, mereka juga mempunyai tanduk lingkaran.

Untuk sebahagian besar abad ke-20, populasi biri-biri Valais Blacknose semakin berkurangan, hanya sekitar 40 tahun yang lalu populasi mereka mula meningkat semula, terutamanya di Switzerland.

Populasi mereka di seluruh dunia dianggarkan sekitar 19,000, bermakna mereka secara rasmi diiktiraf sebagai baka biri-biri yang jarang ditemui.

Dibantu oleh pertunjukan dan pertandingan yang disediakan oleh komuniti petani dan peminat bola gebu yang comel, anda kini boleh menemuinya di seluruh dunia.

Pada masa ini, di AS, mereka adalah baka biri-biri yang sangat dicari, terutamanya kerana tiada spesies baka tulen ditemui di seluruh negara.


Satu acara popular yang berlangsung di Switzerland ialah festival Gembala tahunan, ini menarik penonton antarabangsa yang besar untuk aktiviti kebudayaan yang menyeronokkan dan untuk anugerah ‘baka biri-biri paling comel di dunia’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!