Pemandu trak yang kesepian mengambil Si Oyen Sesat dan kini dia menjadi ‘co-pilot rasminya

Paul Robertson adalah seorang pemandu trak yang bangga. Memang tidak dinafikan bahawa dia sangat menyayangi pekerjaannya, malah sudah bertahun-tahun dia melakukannya. Namun, setiap kali dia menyusuri jalan yang jauh, kesunyian sering menghalangnya. Kita akui, berjaga ketika memandu sendirian pada waktu malam adalah tidak Tidak mudah, tetapi tidak ada yang menghalang Paul terutamanya jika dia perlu mencapai tarikh akhir tertentu. Dalam perjalanan berulang-aliknya, dia mempunyai teman kucing bernama Howie. Mereka berkongsi berjam-jam di jalan raya dan menjadi kawan baik selama bertahun-tahun.

Malangnya, Howie meninggal dunia pada 2017. Sesiapa yang mempunyai haiwan peliharaan sebelum ini akan memberitahu anda bahawa berpindah daripada kehilangan haiwan peliharaan bukanlah mudah. Pengalaman menyedihkan ini tidak mengecualikan sesiapa, termasuk Paul. Dia benar-benar patah hati apabila kehilangan kucing kesayangannya. Tetapi itu tidak menghalangnya daripada menginginkan teman haiwan lain. Dia segera melawat tempat perlindungan haiwan dan mencari kucing lain. Di sana, dia diperkenalkan dengan seekor kucing halia bernama Percy.

Pemandu trak yang kesepian mengambil Si Oyen Sesat dan kini dia menjadi ‘co-pilot rasminya

Kucing itu mempunyai parut, telinga kanan koyak, dan gigi yang hilang. Tiada kelemahan Percy yang menghalang Paul daripada menginginkannya. Di sana dan kemudian, dia sudah tahu bahawa mereka akan membuat kombinasi yang sempurna.

Ternyata, Percy mempunyai kehidupan yang sukar. Dia tinggal di jalanan sebelum dia diselamatkan. Walaupun semua itu, kucing terbiar itu mengekalkan sikap positif dalam diri. Dia masih penyayang dan manis terhadap orang. Paul akhirnya mengambil Percy sebagai anak angkat dan membawanya pulang. Perjalanan sunyi tiada lagi.

Percy tidak lama kemudian menjadi pembantu juruterbang “murni” Paul dalam perjalanan panjangnya dan kucing itu tidak boleh lebih gembira. Kucing comel itu menikmati segala-galanya, perjalanan jauh atau pendek, dalam apa jua jenis cuaca, dia berada di sana untuk menemani ayah manusia baharunya. “Dia sangat penyayang dan suka merangkak di pangkuan saya, ke atas dada saya, dan kemudian menggosok pipi dengan saya,” tulis Paul di Facebook. “Dia suka bermain. Dia banyak mendengkur. Dan sudah tentu, dia seekor kucing: dia suka makan dan dia suka tidur.”

Paul juga suka mengambil gambar rakan kucingnya dan membiasakan untuk berkongsinya di akaun media sosialnya. Ia tidak mengambil masa lama sebelum Percy mengumpulkan sejumlah pengikut dalam talian dan mereka semua menyukai daya tarikan semula jadinya. Peristiwa yang malang. Kembali pada Februari 2017, Paul bangun pada waktu pagi dan melihat tingkap penumpang di bawah. Perkara pertama yang terlintas di fikirannya ialah Percy yang ketika itu tidak ditemui.

Perkara yang sama pernah berlaku kepadanya, selalunya apabila ada burung di luar. Tetapi masa itu berbeza. Paul cuba menghubunginya, dia juga mencari kawasan berhampiran perhentian rehat. Malangnya, walaupun selepas semua usahanya, tiada Percy yang keluar. Lebih memburukkan keadaan, ribut akan datang pada hari itu mengikut laporan cuaca. Dengan semua pilihannya sudah habis, Paul menggunakan media sosial dan meminta bantuan daripada masyarakat selepas mengumumkan bahawa Percy hilang.

Walaupun orang ramai menawarkan bantuan dalam pencariannya, Paul tidak sabar lagi. Dia tahu bahawa setiap detik masa adalah penting dalam mencari kucingnya dan dalam pekerjaannya sebagai pemandu. “Saya seorang pemandu trak komersial … dan saya telah menandatangani garis putus-putus yang mengatakan bahawa saya akan menghantarnya pada masa yang begitu dan ini. Saya tidak mempunyai pilihan untuk kekal jika saya mahu,” katanya.

Paul terpaksa menghalau untuk memenuhi tugas profesionalnya. Dia terbelah antara menjadi ayah Percy dan pemandu trak profesional. Dia memandu sejauh 400 batu untuk memenuhi dua penghantaran, kemudian tiba-tiba, keajaiban berlaku! Seekor kucing terbiar keluar dari bawah traknya, itu Percy, berlumuran minyak!


Dia kelihatan agak letih dan lapar pada masa yang sama. Paul tidak membuang masa dan merawat kucingnya yang hilang ketika itu. Selepas kejadian yang menakutkan itu, Paul berikrar untuk tidak melupakan kucingnya – tidak lagi! “Pada hari yang lain, saya tergelak melihat salah satu telatahnya dan saya fikir: ‘Senangnya hidup bersendirian kadang-kadang kerana anda boleh mempunyai segala-galanya dengan cara anda sendiri – tetapi saya tidak akan ketawa seperti ini jika saya bersendirian.’ Percy adalah baik untuk roh dan jiwa saya,” kata Paul.

Leave a Comment

error: Content is protected !!