“Masih Jauh Lagi Perjalanan…”, Anak Kelahiran Sabah, Penerima Anugerah Pelajaran DiRaja, Majlis Konvokesyen UKM

Tiada yang lebih membahagiakan apabila penat lelah belajar selama ini membuatkan hasil. Bukan setakat merangkul ijazah yang diimpikan oleh setiap pelajar tapi turut menjadi penerima anugerah khas yang telah diberikan oleh pihak universiti.

Pelajar yang merupakan penerima anugerah bukan biasa-biasa ni. Kadang terfikir macam mana cara mereka belajar. Adakah 24 jam dengan buku gamaknya tau memang otaknya bergeliga.

Pelajar ini dinobatkan sebagai salah seorang penerima Anugerah Pelajaran DiRaja (Pingat Emas) pada Majlis Konvokesyen Universiti Kebangsaan Malaysia kali ke-50.

Anak Kelahiran Sabah, Penerima Anugerah Pelajaran DiRaja, Majlis Konvokesyen UKM

Lee Jun Xin, anak kelahiran Sabah yang menerima Anugerah Pelajaran DiRaja. Dia adalah graduan Fakulti Perubatan yang menamatkan Ijazah Doktor Perubatan (Kepujian) dengan jayanya.

Sebelum ini, sepanjang pembelajaran di UKM, Lee Jun Xin telah merangkul pelbagai
anugerah, antaranya ialah Anugerah Kecemerlangan Akademik dengan mendapat PNG 4.00 pada Tahun 4 & 5 pengajian, Global Excellence Award 2021 dan Malaysian Student’s Global Alliance (MSGA).

Lee pernah memegang jawatan sebagai Naib Yang Dipertua bagi Persatuan Mahasiswa di Fakulti Perubatan UKM, menjadi duta bagi GEMx (Global Education Exchange in Medicine and Health Professions) dan menjadi Pegawai Penyelidik (Dr. Doris Lau) di Jabatan Pediatrik, Hospital Pakar Kanak-Kanak.

Dalam pada itu, dia turut serta berkolaborasi dengan Shiga University of Medical Sciences, Jepun, Konferens antarabangsa dalam International Society of Paediatric Oncology (SIOP) Congress 2022, EDULERN20: 12th Annual International Conference on Education and New Learning Technologies, International Undergraduate Medical Research Conference, Konferens Malaysia iaitu Malaysian Society of Paediatric and Oncology (MASPHO) 26th Annual Scientific Meeting 2022 dan Medical Undergraduates Annual Scientific Research Meeting (Pembentangan
terbaik).

Dia turut aktif dalam penyelidikan, menjadi pengarang utama dalam kajian sebanyak enam kali termasuklah jurnal impak tinggi Q1 Q2 (Frontiers in Medicine, BMC Medical Education).

“Jasa Dan Bakti Tidak Dilupakan..”

Daripada perkongsian facebook Universiti Kebangsaan Malaysia, Lee Jun Xin turut memuatnaik komennya:

UKM universiti watan Malaysia
Alumni emas fakulti perubatan
Jasa dan bakti tidak dilupa
Terima kasih saya ucapkan
Terima kasih atas semua ucapan yang diberikan.
Sesungguhnya masih jauh lagi perjalanan yang perlu saya harungi di dunia perubatan ini
Masih banyak yang perlu saya belajari
Masih banyak lagi ruang penambahbaikan
Semoga semua tetap tidak jemu untuk mendidik saya dan saya akan buat yang
Terbaik.

Sumber:Mingguan Wanita/Universiti Kebangsaan Malaysia

Leave a Comment

error: Content is protected !!