Lelaki ‘Naik H4ntu’ Hempas Bayi 19 Bulan Sampai M4ti

Seorang lelaki ‘naik h4ntu’ apabila anak kekasihnya berusia 19 bulan tidak berhenti menangis mahu mengikut ibunya.

Ini adalah bebenang

Enam tahun lalu, negara dike’jutkan dengan berita kem4tian seorang bayi perempuan berusia 19 bulan disifatkan amat tr4gis dan meny4yat hati.

Lebih memiIukan, ketika kejadian itu menimpa m4ngsa, ia berlaku di hadapan abang m4ngsa sendiri yang ketika itu berusia lima tahun.

Menyingkap kembali kejadian itu, pada 31 Mac 2016, satu lap0ran kem4tian melibatkan seorang bayi dipercayai meningg4l dunia selepas mengalami pend4rahan di kepala dan beberapa kes4n der4 di badan.

Kesan p4rah pada m4yat m4ngsa itu dipercayai berlaku akibat dihemp4s ke lantai di rumah sewa ibu bayi perempuan itu di Apartmen Teratai, Puchong, antara 8 pagi hingga 2 petang.

Mangsa, Hannah Sufiyah, 1 tahun 7 bulan, meningg4l dunia selepas mengalami pend4rahan di kepala kerana dipu’kul menggunakan objek tumpul dan beberapa kesan der4 di badan.

R4hsia pender44n terbongkar!

Hasil bed4h sias4t membawa kepada penangkapan seorang penggangur berusia 22 tahun berasal dari Marang, Terengganu, Aizat Abdullah Othman.

Ibu m4ngsa yang juga merupakan kakitangan Jabatan Imigresen dit4han di Hentian Rehat dan Rawat Sungai Buloh bersama-sama m4yat bayinya.

Hasrat ibu m4ngsa ingin cuba membawa jen4zah bayi itu untuk dikebumikan di kampungnya di Alor Setar, Kedah ternyata g4gal.

Tindakkan itu terbukti apabila lap0ran bed4h si4sat mendapati punca utama kem4tian Hannah Sufiyah adalah pend4rahan ter’uk di kepala dan perut akibat dipu’kul dengan benda tumpul.

Men4ngis hendak ikut ibu pergi kerja

Hannah Sufiyah m4ut dipercayai dihemp4s oleh teman lelaki ibunya, Aizat Abdullah Othman selepas ia dikatakan menangis kerana ‘ingin’ mengikut wanita itu ke tempat kerja.

Ber4ng kerana menangis tanpa henti, Aizat Abdullah Othman bertindak tanpa berfikir panjang, menum’buk perut Hannah Sufiyah bertubi-tubi, badanya pula dihemp4s ke lantai dan mengik4tnya menggunakan paip getah.

Lelaki terbabit, Aizat Abdullah Othman, 22 tahun, did4kwa melakukan perbuatan itu terhadap Hannah Sufiyah Muhammad Adib di rumah sewa ibu bayi terbabit di Blok B, Apartmen Teratai, Putra Perdana, Puchong pada 1.40 petang, 31 Mac lalu.

Aizat Abdullah Othman did4kwa mengikut Seksyen 302 Kanun Kes3ks4an dengan memperuntukan huku’man g4ntung sampai m4ti jika sabit kes4lahan.

Tertuduh mengangguk kepala tanda faham selepas pertudu’han dibacakan kepadanya di hadapan Majistret Sharifah Muhaymin Abd Khalib.

Bagaimanapun, tiada peng4kuan direk0dkan daripada Aizat Abdullah Othman dan mahk4mah menetapkan tarikh sebut4n semula ke’s pada 30 Mei 2016.

Pada 26 April 2019, huku’man g4ntung sampai m4ti oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam terhadap seorang penganggur selepas didapati bersalah membu’nuh anak teman wanitanya, Hannah Sufiyah ketika itu berusia 19 bulan.

Hakim, Datuk Abdul Halim Aman membuat keputusan itu terhadap tertu’duh, Aizat Abdullah Othman, 25 tahun, selepas pihak pembelaan g4gal menimbulkan ker4guan munasabah.

Keterangan s4ksi ke-24 iaitu abang Hannah Sufiyah sendiri adalah jujur walaupun ketika kejadian dia baru berusia lima tahun.

S4ksi menceritakan melihat perbuatan Aizat Abdullah Othman telah menum’buk perut, memb4ling ke dinding dan mengik4t adik perempuannya menggunakan getah paip.

Bagi kesalahan itu, Aizat Abdullah Othman did4kwa mengikut Seksyen 302 Kanun Ks3ks4an kerana membunuh.

Pertuduhan hanya melibatkan susp3k lelaki mengikut Seksyen 302 Kanun Ks3ksaan iaitu membu’nuh manakala teman wanitanya dijadikan s3ksi pend4kwaan.

Sepanjang pr0siding bermula 20 Mac 2018, sebanyak 71 3ksibit dikemukakan serta seramai 26 saksi pend4kwaan dan tiga saksi pembel4an termasuk Aizat Abdullah Othman dipanggil memberi keter4ngan.

Al-fatihah kepada Allahyrhamah Hannah Sufiyah Muhammad Adib. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit Media

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber : Sinar online

Leave a Comment

error: Content is protected !!