Kucing Di Bawah Selimut (Mengapa Kucing Suka Pergi Di Bawah Selimut dan Selimut)

Terdapat banyak tempat pelik yang kucing suka menghabiskan masa. Salah satu pilihan mereka adalah di bawah selimut dan selimut.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti tempat yang dipilih secara rawak, terdapat beberapa sebab logik mengapa kucing suka merangkak di bawah selimut, termasuk kehangatan, melegakan tekanan dan keinginan untuk bermain. Mari kita lihat sebab lain untuk tabiat kucing burrower yang luar biasa ini.

Jadi mengapa kucing suka tidur di bawah selimut? Terdapat pelbagai sebab.

kucing di bawah selimut
Kucing Di Bawah Selimut – Apa Yang Mereka Lakukan?
Bersembunyi adalah sebahagian daripada gaya hidup mereka. Ia adalah kemahiran yang tertanam dalam DNA mereka yang tidak hilang walaupun selepas dijinakkan daripada kucing liar. Malah, kucing peliharaan memelihara banyak naluri dan kemahiran sepupu liar mereka.

Sebab Kucing Berkubur Di Bawah Selimut
Menyembunyikan Naluri
Jika anda tinggal bersama kucing untuk masa yang lama, anda akan melihat bahawa ia suka memerah dirinya ke tempat-tempat kecil.

Bersembunyi adalah sebahagian daripada gaya hidup mereka. Ia adalah kemahiran yang tertanam dalam DNA mereka yang tidak hilang walaupun selepas dijinakkan daripada kucing liar. Malah, kucing peliharaan memelihara banyak naluri dan kemahiran sepupu liar mereka.

Kebanyakannya berkaitan dengan pemburuan mangsa. Sangat penting untuk dapat bersembunyi supaya anda mendapat posisi yang baik untuk menyerang.

Walaupun kucing rumah menjadi kurang agresif dan agresif dalam masa, naluri liar mereka untuk bersembunyi dan mengintai kekal pada tempatnya.

Sesetengah kucing masuk ke dalam pelbagai jenis persekitaran apabila mereka berasa bosan. Ia mungkin berada di belakang perabot, di sekeliling radiator, dalam kotak Amazon, atau di bawah selimut hangat. Kemudian, mereka mungkin tiba-tiba melompat dari tempat persembunyiannya untuk menyerang anda secara main-main.

Kehangatan & Perlindungan
Kucing suka selimut dan katil kucing yang selesa kerana ia lembut, hangat dan selamat. Jika kucing anda merangkak di bawah selimut, ia mungkin terasa sejuk.

Ruang tertutup di bawah penutup memerangkap haba badannya, memberikan suhu badan yang hangat dan selesa. Anda boleh memberitahu kucing anda berasa sejuk apabila ia menggigil, membongkok atau mengembung.

Jika anda melihat tanda-tanda ini, pertimbangkan untuk membawanya ke tempat yang hangat atau menutupnya dengan selimut yang menghalang haba badan daripada keluar.

Tekanan atau Kebimbangan
Selain menawarkan kehangatan, selimut menawarkan keintiman. Kucing mungkin mencari keintiman apabila mereka tertekan atau gementar. Mereka berusaha untuk mengasingkan diri mereka dari seluruh dunia dan mendapatkan masa bersendirian. Berada di bawah selimut untuk seketika boleh membantu kucing itu tenang.

Kadangkala, kucing mengalami tekanan akibat perubahan rutin mereka, seperti berpindah ke rumah baharu atau terpaksa berkongsi bilik dengan haiwan peliharaan baharu.

Berada di bawah selimut membantu bulu bulu anda melepaskan diri daripada tekanan dan bayangkan tiada apa yang berubah dalam hidupnya.

Selimut juga boleh berfungsi sebagai perisai yang digunakan kucing untuk melindungi dirinya daripada haiwan peliharaan baharu yang dilihatnya sebagai ancaman nyawa. Namun, seseorang tidak boleh tinggal di bawah selimut sepanjang hari dan malam, dan lambat laun kucing anda perlu menghadapi perubahan itu.

Cuba buat peralihan yang lancar ke dalam realiti baharu supaya kucing anda terbiasa dengannya dengan cepat dan mudah.

Keselesaan
Kucing suka berpelukan di bawah selimut lembut. Rasa menyenangkan yang disediakan oleh fabrik licin menarik kucing seperti magnet. Selain itu, sedikit tekanan yang dikenakan oleh selimut pada badan kucing dikatakan dapat mengurangkan kebimbangan.

Kesan menenangkan yang serupa disediakan oleh balutan tekanan kucing. Ini pada asasnya adalah item pakaian yang membalut tubuh anak kucing muda, mengurangkan tekanan.

kucing di bawah selimut
Baca ini seterusnya: Seekor Anak Kucing Yang Sakit Sesat Masuk ke Kehidupan Keluarga

Naluri Semulajadi
Teori ahli tingkah laku Jackson Galaxy mengatakan terdapat tiga jenis tingkah laku kucing yang dimanifestasikan di hutan belantara, yang juga boleh digunakan untuk persekitaran dalaman.

Jika kucing anda adalah penghuni pokok semula jadi, dia suka menghabiskan masa di atas pokok dan di platform tinggi, seperti meja atau rak buku, yang menawarkan pemandangan persekitaran yang hebat. Kedudukan sedemikian membuatkan kucing anda berasa selamat dan memberikannya lebih banyak kawalan ke atas kawasan tersebut.

Penghuni pantai lebih suka tinggal di tempat terbuka. Anda akan tahu kucing anda adalah penghuni pantai jika mereka suka tinggal di kawasan lapang dan menonton aliran kehidupan.

Kucing-kucing ini nampaknya tidak mempunyai strategi untuk mengintai atau memburu, mereka tidak memikirkan potensi ancaman, mereka hanya menikmati setiap saat sepanjang hari dengan sepenuhnya.

Akhirnya, penghuni belukar lebih suka tinggal di tanah di tempat yang tersembunyi dan mengintai mangsa. Jika kucing anda suka bersembunyi di bawah selimut, kerusi atau meja, kemungkinan besar ia adalah penghuni belukar.

Bersembunyi ialah gayanya yang membuatkan ia berasa selesa dan selamat.

Masa bermain
Kucing adalah makhluk yang suka bermain. Anda mungkin perasan!

Kadang-kadang mereka bermain sendirian dengan mainan mereka, kadang-kadang mereka mengidam bermain dengan pemiliknya. Walaupun anda berbaring di atas katil, mereka masih akan mencari cara untuk mengusik anda dan menjemput anda menyertai permainan. Bersembunyi di bawah selimut dan tiba-tiba menyerang tangan atau kaki anda mungkin cara terbaik untuk anak kucing anda berhibur.

Kucing yang ingin tahu juga boleh terjun ke bawah selimut untuk melihat apa yang berlaku di sana dan mencari pengembaraan baharu.

Penyakit
Kucing boleh pergi di bawah th

Leave a Comment

error: Content is protected !!